Verschil tussen Yoga en Tai Chi

 • Erik

  Beste mensen,

  Ik vroeg me af wat nu het wezenlijke verschil is tussen Yoga en Tai Chi, zijn dat verschillende vormen in het verlengde van elkaar.

  En kan iemand mij uitleggen waar de twee dingen voornamelijk voor worden gebruikt en heeft iemand hier wat duidelijke sites over?

  Met vriendlijke groeten Erik.

 • Ben

  Ik geef zowel Yogales als Tai Chi Chuan les.

  Tai Chi Chuan komt uit China en hierbij doe je bewegingsoefeningen die afkomstig zijn van de gevechtskunst. Oorspronkelijk waren de bewegingen om vechtvaardigheden te ontwikkelen. Tegenwoordig wordt het veelmeer beoefend om de gezondheid te verbeteren, te ontstressen en voor het meditatieve element.

  Yoga komt uit India. Yoga is oorspronkelijk bedoeld om spiritueel verlicht te raken. In het westen wordt (hatha)Yoga vooral beoefend om de gezondheid te verbeteren, te ontstressen en om een soepel lichaam te krijgen.

  Je ziet dat het compleet verschillende systemen zijn maar dat er ook wel overlappingen in zitten. Bovendien verschilt de aanpak van lesgeven nogal tussen de verschillende Tai Chi Chuan en Yogascholen.

  BenErik schreef:

  >

  > Beste mensen,

  >

  > Ik vroeg me af wat nu het wezenlijke verschil is tussen Yoga

  > en Tai Chi, zijn dat verschillende vormen in het verlengde

  > van elkaar.

  > En kan iemand mij uitleggen waar de twee dingen voornamelijk

  > voor worden gebruikt en heeft iemand hier wat duidelijke

  > sites over?

  >

  > Met vriendlijke groeten Erik.

 • DELETION_USER

  Ik ben ookTai Chi Chuan leraar en doe al jaren aan Yoga.

  Veel van de doelen zijn gelijk natuurlijk.

  Veel doelen zijn ook verschillend.

  In Tai Ji Quan is het stromen van de Qi, Chi essentieel. De Chi onze levensenergie die volgens de oude Chinese leer in ieder mens schuilt.

  Yoga legt binnen Asana's de houdingen nadruk op de ademhaling waarmee je uiteindelijk leniger word.

  Tai Chi heeft de volgende onderdelen globaal : Taolu = de vormen, Tui Shou, Pushing Hands, Tai Chi boksen, Tai Chi applicaties.

  Ook word in de lessen vaak Chi Kung gedaan wat korte energie opwekkende oefeningen zíjn waarmee je energie leer kanaliseren.

  Ook heeft Yoga veel onderdelen afhankelijk van de stijl. Yin Yoga werkt met name op het bindweefsel en is een erg ontspannende Yoga vorm. Traditioneel Ashtanga Yoga is zwaarder en fysieker en echt hard werken, de flow bij ashtanga is doorgaan in een meditatieve staat.

  Groet,

  Douwe Geluk

  Tai Chi Apeldoorn

  Bron van Geluk, Fu Yuan